torsdag den 5. december 2013

Kontanthjælp og sygedagpenge på vej til Udbetaling Danmark?

Nu kan ydelser som kontanthjælp og sygedagpenge også være på vej væk fra kommunerne og til Udbetaling Danmark. I HK Kommunal er vi netop blevet opmærksomme på, at Digitaliseringsstyrelsen og dens embedsmænd uden for al offentlighed har søsat et nyt projekt, der skal overføre endnu flere områder fra kommunerne til Udbetaling Danmark.

Hvad sker?

Projektet går ud på at identificere 5-7 nye opgaveområder, der ifølge Digitaliseringsstyrelsen er ”oplagte” til eventuel overflytning til Udbetaling Danmark. Der nævnes særligt ydelser som kontanthjælp og sygedagpenge.

Digitaliseringsstyrelsen og KL sendte forleden et brev til samtlige kommuner med en anmodning om 20 kommuners medvirken i projektet. Ifølge vores oplysninger har mindst 10 kommuner tilsyneladende allerede meldt sig. Vi er endnu ikke klar over hvilke kommuner, der er tale om. Måske er det din?

Processen er planlagt til at ske meget hurtig. Der skal gennemføres både en analyse og kvalitative interviews, og der er kun afsat tre uger til dataindsamling. Det vil sige, at den første afrapportering skal ske allerede den 22. december.

Selve analysen afsluttes i marts 2014, og resultaterne er planlagt til at indgå i de forhandlinger, der skal finde sted i foråret 2014, om kommunernes økonomi 2015.

Der er nedsat en styregruppe for projektet med folk fra Digitaliseringsstyrelsen, Finansministeriet, Økonomi- og Indenrigsministeriet, Socialministeriet, Beskæftigelsesministeriet samt KL, og den kommende undersøgelse gennemføres af et eksternt konsulentfirma, nemlig Quarts & Co.

HK Kommunals synspunkter

HK Kommunal er dybt bekymret for hele projektet og dets betydning for vores medlemmer, for kommunernes fremtid og for kvaliteten til borgerne. Derfor vil vi gerne skabe maksimalt opmærksomhed om projektet.

  • Der er tale om en ny skjult kommunalreform, der gennemføres i smug og uden politikere og politisk styring. Har embedsmændene overtaget magten? Og er vi i realiteten ved at nedlægge kommunerne, fordi der bliver mindre og mindre tilbage til de lokale politikere at forvalte?
  • Borgere og virksomheder vil miste yderligere demokratisk indflydelse og mulighed for at holde snor i udviklingen af serviceniveauet med et styrket Udbetaling Danmark, der ikke står til ansvar for nogen eller noget. Borgernes retssikkerhed bliver udhulet.
  • Borgerne får dårligere kvalitet i sagsbehandlingen, fordi den helhedsorienterede sagsbehandling vil gå fløjten, svage borgere lades i stikken, og fordi det bliver sværere og sværere for kommunerne at tilrettelægge deres arbejde med de få opgaver, der er tilbage.
  • Har Udbetaling Danmark overhovedet leveret de gevinster, der lå til grund for hele konstruktionen? Og er det ikke hensigtsmæssigt, at man som planlagt evaluerer Udbetaling Danmark, før man giver organet flere opgaver?

Hvad gør vi herfra?

  • I HK Kommunals sekretariat planlægger vi en lang række initiativer for at få politikere på Christiansborg i tale.
  • Vores afdelingssektorformænd planlægger at kontakte borgmestrene i landets kommuner og få de lokale medier i tale.
  • Vi forsøger desuden at skabe opmærksomhed om sagen i den landsdækkende presse.
  • Derudover følger vi sagen i vores egne medier – i nyhedsbrev og i Kommunalbladet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar